Hakerska ofanziva na Apple, čuvajte se ako imate iPhone

apple

Više od 225.000 Appleovih telefona iPhone i tableta iPad hakerisano je novom porodicom informatičkih virusa “KeyRaider”.

“Smatramo da je to dosad najveća krađa naloga na Appleu izazvana određenim virusom”, objavila je američka firma za informatičku bezbjednost Palo Alto Networks na svom web situ, gdje rezimira rezultate istrage obavljene zajedno sa grupom amatera Weip Tech (WT), koja okuplja fanove Applea u Kini.

Istraživanje je pokazalo da su virusom bili pogođeni korisnici iz ukupno 18 zemalja, među kojima je Kina, ali i Francuska, Rusija, Japan, Velika Britanija, SAD, Kanada, Njemačka, Australija, Izrael, Italija, Španija, Singapur i Južna Koreja, prenosi portal francetvinfo.fr.
Virus funkcioniše tako što upada u komunikaciju iPhonea i iPada s iTunesom, muzičkom web prodavnicom Applea, i tako hakeri dolaze u posed, između ostalog, naloga na Appleu, zajedno sa lozinkom.

Neke žrtve tog virusa konstatovale su abnormalne kupovine, druge doživele hakersku blokadu uređaja koji su potom od njih tražili otkup.
Iz Applea je saopšteno da su problemom bili pogođeni isključivo oni koji ne samo da su deblokirali svoje uređaje da bi omogućili korišćenje funkcija koje ne upotrebljava proizvođač, već su i preuzeli virus prustupajući nebezbednim izvorima. Preduzete su sve mere da se zaštite pogođeni tim problemom, dodali su iz Applea.