Ko je odgovoran za smrt kosovskog opozicionara?


Srijeda, 21 Decembra 2016

Priština – Skupština Kosova je nakon petosatne rasprave na prijedlog vladajućih partija usvojila preporuku kojom se zahtjeva da se smrt aktiviste pokreta Samoopredjeljenje, Astrita Deharija, slučaj koji je doveo do velikih politizacija, rasvjetli na transparentan način kako se ne bi ostavio prostor političkim manipulacijama.

Takođe, preporuka predviđa da porodica Astrita Deharija u slučaju da sumnja u ekspertizu nadležnih kosovskih institucija, može da zatraži od Vlade da se uradi dodatna ekspertiza van zemlje, od bilo koje zemlje EU ili SAD.

U tom slučaju, Vlada Kosova treba u potpunosti da pokrije troškove. Ovaj prijedlog nije podržala kosovska opozicija koja je inače na glasanje stavila drugi dokument odnosno rezoluciju u kojoj se pored nezavisne i transparentne istrage zahtjeva ostavka ministara unutrašnjih poslova i pravde i početak krivičnog gonjenja i smjene onih koji nisu uspjeli da pruže sigurnost Astritu Dehariju u državnoj instituciji.

To su ujedno bili i zahtjevi peticije koju je potpisalo 23.744 građana. Skupština Kosova u utorak je na vanrednoj sjednici pet časova raspravljala o slučaju Astrita Deharija (26), aktivisti opozicionog pokreta Samoopredjeljenje koji je 5. novembra preminuo u zatvoru u Prizrenu. Sjednica Skupštine Kosova održala se na zahtjev poslanika vladajuće Demokratske partije Kosova i protekla je u međusobnom optuživanju vlasti i opozicije o tome kako je došlo do smrti Deharija. I jedna i druga strana su međutim zahtjevale da se uradi dodatna nezavisna istraga.

Podsjetimo, autopsija kosovskih organa utvrdila je da je Astrit Dehari preminuo od gušenja, ali to nije ubjedilo pokret Samoopredeljenje koji su ovaj proces ocjenili nekredibilnim. Ovaj pokret je zbog smrti Deharija optužio državu, a nezavisni stručnjaci porodice Dehari, koji su prisustvovali obdukciji, zaključili da je Dehari nasilno ubijen.

Dehari se u pritvoru nalazio zbog sumnje za terorizam, a u vezi sa napadom na zgradu Skupštine Kosova u julu ove godine. Zenun Pajaziti, šef parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova i inicijator rasprave, rekao je da su institucije zainteresovane da se rasvjetle svi detalji u vezi ovog tragičnog slučaja. „Mi smo skloni da vjerujemo stručnjacima kosovskih instucija ali smo spremni da prihvatimo i super ekspertizu ukoliko to poslanici Skupštine traže, a kako bi se jednom zauvijek dobro rasvjetlilo sve šta je dovelo do smrti Deharija“, kazao je on.

Ismet Beqiri, šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova, naveo je i da je ovaj slučaj pokret Samoopredjeljenje dosta zloupotrebio radi političkih poena: „Niko od nas ne smije da upotrebljava ovako teške slučajeve radi neke koristi. Mi kao LDK smatramo da ni pod kojim okolnostima se ne treba politizovati smrtni slučaj mladog Astrita Deharija, i nikako se ne trebaju linčovati ljudi. A to je u određenim sučajevima radio pokret Samoopredjeljenje“. Samoopredjeljenje s druge strane tvrdi da su vlasti ’kidnapovale’ ovu sjednicu, s obzirom da su oni bili ti koji su prvi tražili njeno održavanje.

Kako je rekao Glauk Konjufca, šef parlamentarne grupe Samoopredjeljenja, do toga je došlo kako bi se izbjegli zahtevi iz peticije koju su potpisali građani, a kojom se traži i ostavka dva ministra, unutrašnjih poslova i pravde. Konjufca je kazao da je Astrita Deharija „ubila vlast koja želi da pokret Samoopredjeljenje proglasi terorističkom organizacijom“.

„Astrita je ubio nedostatak države, što žnači, ubila ga je vlast“, kazao je on.

Visar Ymeri, predsjednik Samoopredjeljenja, rekao je da ovaj pokret želi samo pravdu, od čega nema koristi samo pokret Samoopredjeljenje, već svi građani, a da se toga plaše upravo oni koji su na vlasti. Albin Kurti, takođe iz ovog pokreta, podsjetio je kako je Astrit bio u pritvoru, dakle, bez kazne i bez optužnice. “Umreti u pritvoru je isto kao da si umro u policijskoj stanici.

Astrit je fizički bio pod registrom Ministarstva pravde, a realno i politički kao da je bio pod registrom ministarstva unutrašnjih poslova. NIje slučajno što ga 68 dana nisu ispitali, tužilaštvo ga uopšte nije ispitalo i to su ostavili policiji”, kazao je Kurti. Ministarka pravde Dhurata Hoxha je tokom sjednice izrazila zabrinutost zbog težnje da se utiče na slučaj i rezultate istrage i pozvala Skupštinu da vjeruje pravosudnom sistemu i kosovskim institucijama.

Tokom sjednice Skupštine, civilno društvo i aktivisti Samoopredjeljenja protestvovali su ispred Skupštine protiv ove sjednice jer, po riječima organizatora, ona se održava na zahtjev vladajućih stranaka na osnovu njihovih tačaka. Raniji zahtjev opozicije da se održi vanredna sjednica a na osnovu peticije građana nije prošao./Radio Slobodna Evropa/

Etiketa: ,