Kosovarke koje se priključuju ISIL-u


Nedjelja, 31 Januara 2016

kosovarke

Priština – Brojne Kosovarke su se pridružile ISIL-u slijedeći muževe ili zbog svojih vlastitih ciljeva.


Laura Hyseni je bila tipična kosovska tinejdžerka, koja je izlazila u kafiće i barove sa drugaricama i koja nije zadavale brige njenim dobrostojećim i otvorenim roditeljima.

“Zvala bi taksi kad bi išla da pije kafu sa prijateljima u gradu. Nosila bi istu odjeću kao i njeni vršnjaci – nekad kratke suknje, traperice. Bila je veoma moderna”, rekao je Faik Uksmajli, za čijeg sina Arbnora se udala. Oči mu zasuze dok se prisjeća sjedeći na drvenoj stolici na balkonu kuće u Nerodime e Epermeu, siromašnom selu u poljoprivrednoj ravnici koja okružuje treći najveći grad na Kosovu, Ferizaj, nedaleko od glavne američke baze u zemlji, kampa Bondsteel.

Uksmajli kaže da su Arbnor i njegov mlađi brat Albert bili veoma društveni i bez predrasuda kao i Laura, ali da se nešto svima troma desilo prošle godine. “Seoski imam i njegova žena su im isprali mozak u samo nekoliko mjeseci”, rekao je on. Postali su strogi muslimani i povukli su se od bivših prijatelja. Arbnor je pustio bradu, počeo je nositi skraćene hlače, što je obilježje nekih fundamentalista, i počeo neprestano govoriti o Šamu, što je vjerski izraz za regiju Sirije. Laura, u svojim ranim dvadesetim i sada već majka dvoje djece, prekrila se crnom burkom od glave do pete i zatvorila se u svoju sobu, a rijetko je razgovarala s bilo kim.

“Najednom je prestala da se rukuje čak i sa rodbinom”, rekao je Uksmajli. “Nisam mogao prepoznati svoju djecu. Govorili su o pomaganju njihovoj braći u Siriji i govorili su kako su pravi muslimani posvećeni vjeri. Ali sam se najviše zabrinuo kada su kazali da kamp Bondsteel treba raznijeti eksplozivom”. “Pokušao sam svojoj djeci objasniti da su Sjedinjene Američke Države pomogle Kosovu”, rekao je on. “Ali sam uskoro sve shvatio… oni su planirali da odu u Siriju”. U očajnom pokušaju da ih zaustavi, otišao je u policijsku stanicu. “Tražio sam više od deset puta da im oduzmu pasoše, ali oni nisu učinili ništa. Moja djeca su odletjela iz Prištine u Tursku, odakle su prešli sirijsku granicu”. To je bilo u augustu 2014. godine. Stvari su se pogoršale naredne godine./info-ks/

Etiketa: , ,