| 00:43 - 15.01.2016

Kosovski kandidat za Oscara o istinitim događajima

Vijest da je filmsko ostvarenje sa Kosova “Shok” u konkurenciji za Oscara, naišla je na veliko uzbuđenje u zemlji.


Mediji su preplavljeni čestitkama i podrškom koja pristižu sa svih strana, s obzirom da je ovo najveći uspjeh ikada za kosovsku kinematografiju. Film “Shok” (Drug) nominovan je četvrtak za Oscara u kategoriji za najbolji kratkometražni igrani film. Radi se o koprodukciji između Kosova i Velike Britanije, režisera i scenariste, Jamie Donoughe, i producenata Eshrefa Durmishija i Harvey Ascotta. Film je podržao i Centar za kosovsku kinematografiju. U filmu igraju kosovski glumci Xhevdet Jashari, Eshref Durmishi, Besnik Krapi, Sunaj Raqaj, Astrit Kabashi, Andi Bajgora, Aurita Agushi, Kushtrim Sheremeti, Armond Morina, Melihate Qena, Eni Cani, Luan Kryeziju, Lum Veseli i Fisnik Ademi.

Film je snimljen u novembru 2014. u mjestu Prvi Tunel, kod Mitrovice. Govori o prijateljstvu dva dječaka tokom rata na Kosovu i baziran je na tri istinita događaja. Kosovski producent filma, Eshref Durmishi, takođe glumac u filmu, u izjavi za RSE kaže da ekipa nije očekivala da će film izazvati ovoliki odjek, te dodaje da je ponosan što je postao dio historije. “Osjećaj je izvanredan. Naročito zato što film govori o genocidu koji su Srbi izvršili na Kosovu i o ratu kroz koji je prošao narod Kosova.

Cijela ekipa je bila presrećna kada smo dobili vijest o nominaciji. Naša historija će konačno biti prikazana cijelom svijetu. Ovo je najveće dostignuće albanske kinematografije, i presrećan sam što sam dio historije, jer smo ovim ušli u historiju, ovo je prvi put da se film sa Kosova nominuje za nagradu Oscar”, kaže Durmishi.

Jedan od istinitih događaja u filmu je i Eshrefovo lično iskustvo iz djetinjstva.

“Imao sam 14 godina i autobusom sam išao u školu, u vrijeme kada je Albancima bilo zabranjeno da se školuju i studiraju, u vrijeme kada smo se školovali u privatnim kućama. Srpska policija je zaustavila autobus i tražila je lične karte. Ja je nisam imao u to vrijeme i odgovorio sam da ne znam srpski. Pitali su me na albanskom gdje idem. Kazao sam sam da idem u školu.

Potom sam dobio batine zato što idem u školu a ne znam srpski, a policajac mi je rekao ‘drugi put kad te vidim hoću da govoriš srpski’ “, ispričao je svoje iskustvo Eshref, ujedno i scenu iz filma. Za Harveya Ascotta, britanskog producenta filma “Shok”, snimanje ovog ostvarenja bilo odlično iskustvo. “Nikad nismo imali očekivanja da ćemo postići ovoliki uspjeh. Rad u Prvom Tunelu je bio nevjerovatan, atmosfera je uvijek bila topla, svi su bili spremni da pomognu. Bilo je to odlično iskustvo. Cijela ekipa je bila na vrh profesionalizma, svi su bili otvoreni za saradnju, ali bilo je i zabavno, što je važno kada snimate ovakve filmove. Nadamo se da ćemo svi mi, cijela ekipa, otići u Los Anđeles 28. februara”, kaže Ascott.

Arben Zharku, direktor Centra za kosovsku kinematografiju, ističe da je ovo veliko dostignuće za Kosovo, ali i potvrda dugogodišnjeg rada na pružanju podrške mladim stvaraocima. “Kosovu će se sada pokloniti jedna druga pažnja u oblasti filma. Svijet će na Kosovo gledati kao na mjesto koje može da proizvodi dobre filmove a to svakako pozitivno utiče na sve nas koji se bavimo filmom”, ocenjuje Zharku. Ekipi filma “Shok” čestitali su sa svih strana, od predsjednice, premijera, do različitih ambasada na Kosovu.

“Ponosna sam na mladiće i djevojke koji svakodnevno promoviraju kulturu i vrijednosti našeg naroda. Oni su najbolji ambasadori Kosova”, napisala je Atifete Jahjaga, predsjednica Kosova. “Film govori dosta toga o Kosovu ranije i sada, i dokaz je šta se može postići kada Velika Britanija i Kosovo rade zajedno”, napisao je Ruairi O'Conell, britanski ambasador. Zharku smatra da budžet kojim kosovska kinematografija raspolaže nije dovoljan, iako je vremenom rastao. Nada se da će ovaj događaj promijeniti ovu situaciju. “Nadam se da sva podrška koja je pružena ovom filmu sada nije samo spontani trenutak, već se nadam da će nas više slušati i da će nam stvoriti veće mogućnosti za film”, navodi Arben Zharku.

Producenti se nadaju da će cijela ekipa prisustvovati dodjeli Oscara, 28. februara, i da će se vratiti sa ovom vrijednom nagradom. “Nismo očekivali da ćemo otići ovoliko daleko, ali sada kad već jesmo, onda su naša očekivanja velika. Na osnovu predviđanja mi smo bili favorit u ovoj kategoriji. Očekujemo da ćemo donijeti Oscar na Kosovu”, kaže producent Durmishi./Radio Slobodna Evropa/


Etiketa:
Arivisti Company