| 23:07 - 01.10.2014

Kurti za srpske medije: Pomirićemo se kad priznate Kosovo

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti izjavio je za najnoviji beogradski nedjeljnik NIN da će do pomirenja doći kada Srbija bude priznala nezavisnost Kosova i bude spremna da se suočava sa svojom zločinačkom prošlošću.
Do pomirenja će doći kada Srbija bude priznala nezavisnost Kosova, izjavio je lider Samoopredjeljenja Albin Kurti nedjeljniku NIN i dodao da je na Kosovu potreban otvoreni, demokratski i društveni dijalog sa Srbima u kome će čovjek i građanin biti u centru pažnje, a ne zatvoreni diplomatski dijalog.

Kurti smatra da sukob Albanaca i Srba na Kosovu “nije rezultat toga što se nismo upoznali, pa nam sada trebaju sastanci i dijalog, kao što neki u Briselu misle, nego posljedica protivrečnih interesa”.

– Kada Srbija bude priznala nezavisnost Kosova i bila spremna da se suočava sa svojom zločinačkom prošlošću, tada će nastupiti pomirenje. Kosovo nije srce Srbije, koje ona želi ponekad da podjeli, nego istina Srbije, koju ona želi oduvijek da potisne – rekao je on.

– Kosovo nije srce Srbije, koje ona želi ponekad da podjeli, nego istina Srbije, koju ona želi oduvijek da potisne – rekao je Kurti.

Upitan zašto zahtjeva da vodi pregovore, koje ne priznaje i kako vidi Zajednicu srpskih opština nakon tih pregovora, Kurti je rekao da se protivi bezuslovnim razgovorima sa Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova. Kurti je ocjenio da je Zajednica srpskih opština koju su dogovorili premijeri Hashim Thaçi i Ivica Dačić odraz sklonosti Beograda da na Kosovu formira jednu Republiku Srpsku i dodao da se, po njegovom mišljenju tako obnavlja projekat velike Srbije.

– U sporazumu o toj zajednici ima nedemokratskih i protivustavnih odredaba, pa i rasističkih direktiva kao što je ona da komandant policije na sjeveru mora da bude Srbin – rekao je on.

Kurti je istakao da nastavak dijaloga ne vidi kao razgovor s Beogradom, nego sa radnikom i seljakom na Kosovu.

– Šta će nam pomirenje između prostih Albanaca i Srba na Kosovu? Dugoročni konflikt koji je počeo u 19., a traje i u 21. vijeku, nije sukob između Albanaca i Srba nego sukob između albanskog naroda i države Srbije. I, ovaj sukob nije rezultat toga što se nismo upoznali, pa nam sada trebaju sastanci i dijalog, kao što neki u Briselu misle, nego posljedica protivrečnih interesa – ocjenio je on.

Prema njegovim riječima, trebalo bi da počne otvoreni, demokratski i društveni dijalog sa Srbima na Kosovu, u kome će čovjek i građanin biti u centru pažnje. Kurti je naveo i da je ZSO plod sklonosti Beograda da na Kosovu formira neku vrstu Republike Srpske (u BiH).

– Svi se sjećamo da je (Slobodan) Milošević priznao Bosnu van Srbije tek kada je na Dejtonskoj konferenciji Izetbegović priznao Srbiju unutar Bosne. Sada (Aleksandar) Vučić i (Ivica) Dačić žele da osiguraju Srbiju unutar Kosova. Na taj način, projekat velike Srbije iz prošlog vijeka se obnavlja sa mnoštvom malih Srbija naokolo – rekao je Kurti./info-ks/


Arivisti Company