| 21:56 - 23.06.2014

Lazarat: Zaplijenjeno 39 tona kanabisa

Albanska policija u ‘carstvu kanabisa’ oduzela gotovo 100 automatskih pušaka i raketne bacače

Albanska policija je, u okviru opsežne operacije protiv krijumčara narkotika u selu Lazarat, na jugu države, zaplijenila više od 39 tona kanabisa, uništila više od 112.000 stabljika te droge, otkrila velike količine oružja i oduzela više ličnih dokumenata, uključujući i jedan srpski pasoš, javlja albanska agencija ATA.
Kako prenosi Tanjug, albanska policija je navela da se operacija u Lazaratu, “carstvu kanabisa”, nastavlja s ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad “teritorijom i objektima” i da je do sada privedena 21 osoba osumnjičena za napade vatrenim oružjem na policiju, uzgajanje kanabisa i uništavanje imovine.
Najmanje 413 kuća je pretraženo, kao i još nekoliko objekata u tom mjestu, decenijama poznatom po uzgajanju droge.
Policija je saopštila da je zaplijenjeno i osam paketa heroina te da je, tokom racije, otkriveno pet laboratorija – dvije za preradu opojnih biljaka, a tri za preradu ulja hašiša, kao i dva inkubatora i 27 lampi za grijanje biljaka.
Oduzeta velika količina oružja
Zaplijenjena je i velika količina naoružanja, među kojim 98 automatskih pušaka, šest pištolja, dva snajpera i tri raketna bacača.
Policijska opsada Lazarata počela je 15. juna, a poslije pet dana oružane akcije i sukoba sa stanovništvom, snage reda uspjele su da uspostave kontrolu nad selom.
Lazaratski “bosovi” napustili su teren. Pretpostavlja se da su oni koji su pucali, otišli iz sela, a oni koji su ostali, otvaraju vrata za pretres i priznaju da su uzgajali kanabis, prenosi ATA.
Policajci pale kanabis zaplijenjen po kućama i odlaze, a za njima ostaje samo dim i vatra. Također, radi se i na otkrivanju i hapšenju svih onih koji su pucali na policajce, navodi se u izvještaju./Al Jazeera/


Arivisti Company