| 17:29 - 22.04.2015

Makedonija: Naoružane osobe zauzele policijsku stanicu

Skopje – Četrdeset naoružanih osoba zauzelo je policijsku stanicu u selu Gošince, a policija tvrdi da su nosili oznake OVK-a.

Četrdeset naoružanih osoba, najvjerovatnije sa Kosova, zauzelo je policijsku stanicu u selu Gošince, opština Lipkovo, na sjeveru Makedonije, javili su makedonski mediji.
Kako je saopćeno iz makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, osobe koje su upale u stanicu nosile su oznake Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
Portal Press24 preneo je da su četiri policajca bila zarobljena, ali su poslije pola sata oslobođena.
Kako je rekao makedonski ministar policije Ivo Kotevski, napadači su bili dobro naoružani, nosili su maske sa oznakama OVK i razgovarali su na albanskom jeziku, dok je sa policajcima “na lošem makedonskom” komunicirao jedan od njih.
“Mi smo OVK. Recite svima da vas ni (predsednik najveće albanske stranke u zemlji DUI Ali) Ahmeti, ni (premijer Nikola) Gruevski ne mogu spasiti. Ne želimo Ohridski sporazum. Volimo svoju zemlju, neka niko ne dolazi, sve ćemo likvidirati”, rekao je jedan od terorista.
Teroristi su razoružali, vezali i tukli četvoricu policajaca, a ceo događaj su snimili i kamerom. Zatim su im dali ključeve od lisica i rekli da imaju pola sata da pobjegnu inače će ih ubiti.
Opština Lipkovo se nalazi na širem području sjevera Makedonije, a selo Gošice sa oko 500 stanovnika prema popisu iz 2002. godine ima 99 odsto albanskog stanovništva.
Zanimljiv detalj

“Smatram da je to dio scenarija vladajuće stranke koja pokušava na taj način da odvrati pažnju sa audiomaterijala o korupciji koje objavljuje opozicija. Ja sam i očekivao da dođe do napete situacije u čijem su kreiranju vlasti iskusne.“
Makedonski opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM) sedmicama objavljuje audiosnimke za koje tvrdi da pokazuju korupciju u vladajućem VMRO-DPNE. Vladajuća stranka, s druge strane, tvrdi da je SDSM u službi stranih organizacija te da su snimci montirani.
“Tu postoje dva interesantna detalja kada se dešavaju ovakvi incidenti u Makedoniji. Premijer je uvek izvan zemlje, a danas je u Briselu. Takođe, postoji još jedan zanimljiv detalj, a to je da je general Stojanče Angelov na jednom mitingu prije mesec dana otkrio da ima informacije da je vladajuća stranka platila dva miliona eura za ovakav incident”, naveo je Missini./AlJazeera/


Arivisti Company