Musliu: Preševo i Bujanovac da budu i na budžetu Kosova

jonuz-musliu

Politički lideri Albanaca sa juga Srbije obratiće se parlamentima Albanije i Kosova sa prijedlogom da se u njihovim budžetima za 2014. predvide sredstva za opštine Bujanovac i Preševo, izjavio je danas predsjednik Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu.

Musliu: Preševo i Bujanovac da budu i na budžetu Kosova
Musliu, koji je i predsjednik Skupštine opštine Bujanovac, za agenciju Beta izjavio je da “ukoliko se u budžetu Srbije izdvaja 45 miliona eura za sjever Kosova onda treba i iz budžeta Kosova i Albanije da se izdvajaju neka sredstva za opštine Bujanovac i Preševo”.

“Do sada smo se sa takvim prijedlogom obraćali usmeno, a uskoro ćemo zahtjev uputiti i pismeno, uz potpise svih političkih lidera Albanaca iz preševske doline”, kazao je on.

Musliu je naveo i da je odluka o prekidu daljih razgovora sa Vladom Srbije, koju su u petak 22. novembra doneli svi politički lideri Albanaca iz Bujanovca i Preševa, konačna i da je doneta zbog niza neispunjenih zahtjeva Albanaca i procjene da Vlada Srbije u tim razgovorima učestvuje “samo reda radi”.

“Do sada nije prihvaćen nijedan naš zahtjev, ni u politici, ni u sudstvu, ni u kulturi. Očekivali smo da je Srbija svjesna da mora da prihvati zahtjeve Albanaca, ali sada vidimo da Vlada Srbije hoće da razgovara sa Albancima samo reda radi, zbog svojih apetita prema Evropskoj uniji”, kazao je Musliu.

Razgovori Vlade Srbije, odnosno nadležnih ministarstva, o riješavanju konkretnih problema Albanaca na području Bujanovca i Preševa, počeli su u oktobru, na osnovu Platforme od sedam tačaka koju su albanski lideri predložili, a Vlada Srbije usvojila u junu.

Albanski lideri iz Bujanovca i Preševa odlučili su da prekinu razgovore sa Vladom Srbije nakon što nije prihvaćen nijedan amandman poslanika Rize Halimija na zakon o sudstvu, u kojima je on tražio da se u Preševo i Bujanovac vrate osnovni sudovi i tužilaštva, prekršajni sudovi i da se uvedu jedinice Višeg suda u Vranju./info-ks/

Etiketa: ,