| 18:39 - 12.06.2014

Na Kosovu roditelji u 60 posto slučajeva djeci nalaze posao

Skoro svakoj drugoj mladoj osobi na Kosovu roditelji intenzivno pomažu u pronalasku zaposlenja. U Srbiji roditelji pomažu u 65 odsto slučajeva, u Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji oko 50, u Bosni 40…

Na Kosovu roditelji u 60 posto slučajeva djeci nalaze posao Kosovari nisu samostalni kada je u pitanju pronalazak posla, pokazuju rezultati uporedne analize stručnjaka londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE) koji preciziraju da u 60 posto slučajeva mladoj osobi na Kosovu roditelji intenzivno pomažu u pronalasku zaposlenja.

Istraživanje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, a analitičari procjenjuju da su ključni razlozi za taj trend finansijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih vještina kod mladih.

Prema informacijama LSE-a, u Srbiji roditelji intenzivno pomažu djeci u pronalasku posla u 65 odsto slučajeva, u Bosni 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu.

Tek tri odsto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao – u 70 odsto slučajeva snažnu podršku daju im roditelji, a u čak 85 odsto roditelji to čine “jako” i “veoma jako”. Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mjesto ljestvice porodične pomoći./info-ks/


Arivisti Company