Na Kosovu se pravi nova Republika Srpska

kurti

Pristina – Opozicioni Pokret “Vetëvendosje” kritikovao je način izbora nove Vlade, ali i saradnju koalicije PDK-LDK sa “Srpskom listom”. Lider Pokreta Albin Kurti je na konferenciji za novinare izjavio da je nova Vlada Kosova zajednička Vlada Prištine i Beograda i naglasio da su Isa Mustafa i Hashim Thaçi preko noći prihvatili uslove “Srpske liste”.

“Sadržaj njihovog sporazuma sa ‘Srpskom listom’ jasno ukazuje na namjeru federalizacije Kosova, djeleći njegov politički sistem, stvarajući paritet u svakoj institucionalnoj vlasti i brzinskim formiranjem zajednice opština sa srpskom većinom”, kazao je Kurti i dodao: “Bosna i Hercegovina je zemlja koja nije republika, ali unutra ima Republiku Srpsku koja nije država. Republika Kosovo postaje nedržava, koja će unutra imati državu Srbiju, još uvijek neproglašenu republiku”.
On je naglasio da se sedam godina od proglašenja nezavisnosti Kosovo vraća na formulu Beograda “više od autonomije, manje od nezavisnoti”.
Po riječima Kurtija od koalicija dvije desno orijentisane partije, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, može se očekivati dalje podjele Kosova i dalje osiromašenje kosovskog naroda.
“U svom ekspozeu Mustafa nije pomenuo ni obećanje PDK-a o 200 hiljada novih radnih mjesta, ni obećanje LDK-a o 120 hiljada radnih mjesta. Ova vlada koja podmiruje partijske ljude, predstavlja ne samo politički problem za Kosovo, već i socijalno-ekonomski problem za društvo”, ocjenio je lider “Vetëvendosja”.
Na hiljade mladih napušta Kosovo zbog realnosti, a reći o ekonomskom razvoju Kosova vladajuće koalicije su nerealne, kaže Kurti.
On je istakao i da je nova vladajuća koalicija korumpirana i da je instalirala i podzemlje u institucije, aludirajući na Kadri Veselija, novog predsjednika Skupštine, a bivšeg šefa tajne službe SHIK. Kurti je najavio i da će zatražiti formiranje istražne komisije za istragu radnji SHIK-a.
Opozicionih poslanika je 33 i izrazio je uvjerenje da će opozicija uspjeti da poziva vanredne sjednice i formiranje istražnih komisija./e-novine/