Napušteni Nacionalni park Šar planina

IMG_8065

Brezovica – Grupa od 30 ljudi iz 9 država regiona okupila se u Brezovici (Šar planina) radi diskutovanja o važnim problemima u vezi sa očuvanjem prirode.

Poseban akcenat u okviru ovog programa stavljen je na upravljanje Nacionalnim parkom i degradacijom prirode u ovom području, koje je zakonom zaštićeno. Deset dana rada na ovom projektu i analiziranja stanja u kome se Park nalazi dovelo je do zaključka da je situacija na Šar planini izvan kontrole.

Nacionalni parkovi su područja od izuzetne važnosti kad je reč o očuvanju prirodnih lepota i jedinstvenih ekosistema. U pitanju su staništa mnogobrojnih važnih, retkih i endemskih vrsta biljaka i životinja. Iz tog razloga neophodno je da se relevantne institucije i društvo uključe u očuvanje i razvoj ovih područja. Ubrzana i neodgovorna gradnja radi na štetu prirodnih resursa , ostavljajući posledice koje se ne smeju zanemariti. Naša je odgovornost da zaustavimo dalje uništavanje prirodnih staništa i uspostavimo mehanizme za očuvanje netaknute prirode.

Nacionalni park Šar planina i dalje se suočava sa prekomernim iskorišćavanjem prirodnih resursa. Nezakonita seča drva, krivolov, zagađivanje i nelegalna gradnja samo su neki od primera sa kojima se možemo susresti na ovom području. Zimski turizam predstavlja jedini izvor prihoda za lokalno stanovništvo, dok planina ostaje neposećena skoro tri četvrtine godine. Planinarenje, planinski biciklizam, posmatranje životinja i dr. samo su neke od mogućnosti koje bi mogle privući posetioce tokom cele godine.

IMG_7970

Osim problema eksploatacije, postoji još jedan ozbiljan problem sa kojim se ovaj nacionalni park suočava. Planirana konstrukcija novog ski centra sa visokim kapacitetima mogla bi ozbiljno uticati na prirodnu ravnotežu parka. Glavni fokus ovog projekta usmeren je na prvu oblast, koja obuhvata 600 hektara najvažnijih prirodnih blaga Kosova. Neregulisana izgradnja vikendica i velikih komercijalnih hotela unutar ove oblasti predstavlja ozbiljnu pretnju za osetljive šumske ekosisteme, koji uključuju floru, faunu, zemljište i reke. Zarad ostvarivanja ovog projekta bila bi uništena staništa mnogobrojnih retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Projekat izgradnje ski centra planiran je bez procene uticaja na životnu sredinu (EIA), i kontradiktoran je sa zakonskim propisima koji se tiču očuvanja životne sredine, kao i sa Zakonom o zaštiti životne sredine Republike Kosovo, kršeći principe očuvanja ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Pored toga, izgleda kao da se sve vreme izbegava razgovor na temu klimatskih promena. Globalni porast prosečne temperature i smanjene količine padavina značile bi skraćenje sezona skijanja i snoubordinga i upotrebu veštačkog snega. Ovo poslednje podrazumevalo bi povećanu potrošnju energije i vode, kao i moguće zagađenje usled upotrebe hemijskih sredstava za proizvodnju veštačkog snega.

Na osnovu onoga što smo uočili, postoje mnogobrojne mogućnosti za razvoj eko turizma, koji bi doneo profit lokalnom stanovništvu, bez negativnih uticaja na životnu sredinu. Ali pre nego što se pređe na ovaj deo, mora se ustanoviti u kojoj meri su oštećena prirodna staništa, kao i trenutno stanje biodiverziteta i ugroženih vrsta.

Relevantne institucije morale bi da promene svoj pristup ovom nacionalnom parku uspostavljanjem dugoročne strategije za održivi razvoj. Ovakva strategija morala bi se fokusirati na očuvanje prirodnih blaga kao i uključivanje javnosti, zaštitnika životne sredine i građanskih inicijativa. Dugoročna strategija za razvoj povoljno bi uticala i na lokalnu ekonomiju, na broj posetioca, kao i na bolju integraciju lokalnog stanovništva širom Nacionalnog parka Šar planina./Prizren Post/

Etiketa: , ,