Neobični kućni ljubimci: Porodica iz Tetova živi s pripitomljenim vukovima

Tetovo – Porodica Ismaili iz Tetova, grada na sjeverozapadu Makedonije, u svojoj vikendici u podnožju Šar planine drži nesvakidašnje kućne ljubimce – vukove. Iako se smatraju krvoločnim i opasnim životinjama, razigrani i pitomi Alek, Lupo i Luna, o kojima već dvije godine brine ova porodica, ne predstavljaju nikakvu opasnost i veoma poslušno slušaju naredbe svog gazde Fadila, piše Anadolu Agency.

Vukovi su po svojoj prirodi životinje koje izbjegavaju bilo kakav kontakt s ljudima, a često su se smatrali čovjekovim neprijateljem koji ubija korisne životinje poput ovaca i koza. Međutim, vukovi porodice Ismaili razlikuju se od planinskih – oni su prijateljski nastrojeni, a dešavalo se da su nailazili na stado ovaca koje nikada nisu napali.

– Borave zajedno u kući i dijele hranu –

Nedaleko od Tetova, nalazi se selo Lešok, a na periferiji tog mjesta, na prostranoj livadi je vikendica Fadila. Na toj livadi, ograđenoj debelom žicom on i njegova porodica brinu o svojim ljubimcima otkad su bili mladunčad. S njima borave u i u kući, a nerijetko podijele i hranu.

“Sve je ovo u suprotnosti sa stvarnošću čovjeka koji tvrdi da je vuk zao. Uvjeren sam da je čovjek gori od vuka. Ovi vukovi mi nisu učinili ništa nažao, ali ljudi jesu. Bojimo se vučjih zuba, ali ne i naoružanih ljudi”, kazao je Ismaili i dodao da ukoliko vukovima pokloniš ljubav, oni će ti vratiti još više.

Prije nego ih je kupio, Ismaili je proučavao i pratio obuke o treningu životinja. Za AA je pojasnio da njegovi vukovi komuniciraju znakovima i pokretima i da je čovjek taj koji treba pokušati razumjeti njihov jezik, a ne suprotno.

Etiketa: ,