Njemačka će zabraniti azilante sa Balkana

azilanti-023

Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina će biti proglašene kao sigurne zemlje od strane Njemačke kako bi spriječili priliv azilanata.
Novim zakonom koalicija CDU/CSU i SPD žele da proglase kao sigurne zemlje porijekla Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovine u cilju sprečavanja priliva azilanata.

Odgovorna vlast, Savezni ured za migracije i izbjeglice, će imati lakši posao da kontroliše nepotrebne aplikacije.

Aplikanti, od kojih su većina Romi i Sinti, moraju dokazati svoje zahtjeve inače će biti deportovani.

Kako prenosi DW, protiv odluke u roku od nedjelju dana može biti pokrenuta tužba na sudu. Do sada kao sigurne zemlje porijekla smatraju se zemlje Evropske unije, Gana i Senegal.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière, opravdava ovaj zakon povećanjem broja azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine nakon liberalizacije viznog režima sa tim zemljama u 2009. i 2010. godini.

Od tada četvrtina zahtjeva za azil dolazi iz tih zemalja. Azil ima veze sa migracijama zbog siromaštva, a ne iz političkih razloga. Zbog toga mora biti odgovorne politike azila, prenosi portal “albinfo.ch”.

“Spremnost za prihvat ljudi, koja karakterizira naše društvo treba biti za onima kojima je zaista potrebna zaštita”, odgovorio je ministar na kritike opozicije i humanitarnih organizacija.

Njemačka je zemlja EU koja je prihvatila najveći dio izbjeglica koji bježe od građanskog rata u Siriji. Dok iz tri zemlje zapadnog Balkana prošle godine je bilo 22.000 zahtjeva za azil, od kojih su prihvaćeni samo 60, dok je 82 još uvijek pod razmatranjem od strane suda.

Njemačka vlada se brani činjenicom da se sve tri zemlje smatraju sigurnim mjestima i od strane susjeda Njemačke, Francuske, Belgije, Luksemburga, Austrije i Švicarske. U istom zakonu, gdje će se spriječiti zahtjevi za azil iz balkanskih zemalja, vlada će poboljšati i potragu za posao azilanata.

Nakon tri mjeseca boravka oni će biti spremni za posao. Do sada je ovo vrijeme čekanja bilo 9 mjeseci. Nakon tri mjeseca, oni koji su dobili azil više neće biti zatvoreni, rekao je ministar de Maizière./info-ks/

Etiketa: