Novi snimci ratnih zločina u Siriji

yeni-vahset-goruntuleri-ortaya-cikti-4007337

Objavljene su nove fotografije 220 tijela ubijenih civila, među kojima veliki broj djece i starih, pronađenih u koritu rijeke Quweiq u Halepu na sjeveru Sirije, a koje će biti analizirane u okviru ranije započetog procesa prikupljanja dokaza o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti počinjenih od strane vojske sirijskog režima predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Anadolu Agency.

Prošle sedmice javnost je uzdrmana fotografijama o svirepom ubijanju zarobljenika od strane sirijske vojske, a Anadolu Agency je došla u posjed i novih snimaka koji dokazuju sva zvjerstva sirijskog režima u Halepu.

Na novim snimcima se nalaze tijela 220 civila koje je sirijska vojska svirepo mučila i ubila, a potom bacila u rijeku Quweiq u Halepu. Tijela ubijenih civila su iz rijeke izvučena, identificirana i slikana pod nadzorom Sirijskog instituta za pravdu sa sjedištem u Halepu.

Novoobjavljene fotografije dale su novu dimenziju raspravama o ratnim zločinima sirijskog režima. Iz Sirijskog instituta, koji je dostavio slike, tvrde da su 29. januara prošle godine saznali za informaciju da se u rijeci Quweiq, koja je linija razdvajanja dijelova Halepa koje pod kontrolom drže režimske i pobunjeničke snage.

Odmah po tom saznanju, ekipa eksperata je počela sa radom i ubrzo su izvukli 90 tijela ubijenih ljudi iz rijeke. Proces vađenja 220 slikanih tijela ubijenih civila završen je 15. marta prošle godine.

Eksperti Instituta su izvučena tijela očistili i identificirali, a identitet 35 ubijenih ostao je nepoznat.

Forenzičke ekipe su potom uradile i obdukciju tijela kako bi odgovorili na pitanje kako su civili ubijeni. Također je utvrđeno da je lokalno stanovništvo Halepa 20 kilometara nizvodno iz rijeke izvuklo 40 tijela koja su plutala rijekom i sahranili ih na groblju.

Sirija_tijela_AA

Sedmični prosjek: 15 izvučenih tijela iz rijeke

U intervjuu za AA, direktor Sirijskog instituta za pravdu iz Halepa i advokat Jusuf Havran je kazao da je lokalno stanovništvo halepske regije Bustan al-Kesr dojavilo da rijekom plutaju tijela ubijenih civila i da su iz Instituta angažirali tim stručnjaka koji je prvog dana izvukao čak 90 tijela, koja su potom smještena u obližnju zgradu zatvorene škole.

“Potom smo okupili sve doktore i eksperte forenzičke medicine iz regije i započeli obdukcije tijela. Među tim tijelima je bilo i tijela djece od osam i staraca od 70 godina. Već prvog dana smo identificirali 50 tijela, a 35 tijela ostalo je neidentificirano. Identificirana tijela smo predali njihovim porodicama, a preostalih 35 tijela smo sahranili u kolektivnoj grobnici. Porom smo pod stalnim nadzorom držali rijeku i sedmično iz nje izvlačili u prosjeku po 15 tijela. Desetog marta prošle godine smo smanjili vodostaj rijeke i iz njenog dna izvukli 23 tijela, među kojima je bilo i osmogodišnje dijete. Sva tijela smo fotografirali i posjedujemo tu dokumentaciju”, kazao je Havran.

Istakavši da su pretražili tok rijeke na dužini od 40 kilometara, Havran je potvrdio da je do 15. marta izvučeno ukupno 220 tijela.

Naglasivši da su sva tijela ubijenih civila rijekom doplutala iz dijelova grada koje kontrolira režim, Havran je kazao da su u potrazi sa porodicama identificiranih saznali da su mnogi članovi njihovih porodica, pa čak i cijele porodice nestale u tom dijelu grada gdje je sirijska vojska.

Havran je također kazao da će u narednim danima objaviti i detaljno saopštenje o ovom slučaju./info-ks/