Okončana budžetska kriza, svijet spašen od novog ekonomskog debakla


Petak, 18 Oktobra 2013
Barack Obama

Barack Obama

Čelnici republikanaca i demokrata u američkom Senatu postigli su dogovor o okončanju prestanka rada pojedinih državnih ustanova i podizanju nivoa zaduživanja, i to samo nekoliko sati prije isteka roka.
Američki predsjednik Barack Obama potpisao je jutros zakon kojim je okončana budžetska kriza i podigao nivo zaduživanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).
Naime, čelnici republikanaca i demokrata u američkom Senatu postigli su dogovor o okončanju prestanka rada pojedinih državnih ustanova, te o podizanju nivoa zaduživanja, i to samo nekoliko sati prije isteka roka.
U Senatu, gdje su u većini demokrate, za kompromis je glasalo 81, a 18 poslanika je bilo protiv. Dogovor je zatim odobren i u Predstavničkom domu sa 285 glasova za i 144 protiv, u kojem je većina republikanaca, ipak, pristala da podrži predložene mjere.
Prema navodima američkih vlasti, uposlenici američke administracije koji nisu radili tokom budžetske krize danas bi trebali da se vrate na posao.
“Očekuje se da će se radnici federalnih službi danas vratiti na svoja radna mjesta”, izjavila je direktorica kancelarije za upravljanje i budžet Sylvia Mathews Burwell.
Nacrtom zakona produžava se nivo zaduživanja do 7. februara i osigurava se finansiranje američke vlade do 15. januara.
Prema tome, postojeći dogovor je samo privremeno rješenje i ne rješava ključna pitanja potrošnje i deficita, tako da bi se Amerikanci ponovno na početku naredne godine mogli suočiti sa sličnom situacijom.
Očekuje se da će naredni mjeseci biti iskorišteni kako bi se postigao konačan dogovor između republikanaca i demokrata.
Ubrzo nakon glasanja Senata, predsjednik SAD-a Barack Obama je rekao novinarima u Bijeloj kući kako se neslaganjima samo nanosi šteta cijeloj zemlji.
“Zakonodavci SAD-a moraju ponovo zaraditi povjerenje američkog naroda. Moramo da izađemo iz navike upravljanja krizom. Nadam se da su svi naučili da ne postoji razlog zbog kojeg ne možemo da radimo na rješavanju problema, zašto se možemo stranački razilaziti a da smo ipak u stanju da se dogovorimo, i da ne nanosimo štetu američkom narodu kada imamo neslaganja”, rekao je Obama.
Američka javnost smatra da će dogovor ipak američkoj ekonomiji obezbijediti “stabilnost koja joj je očajnički potrebna”.
Inače, SAD su morale do četvrtka da podignu granicu zaduživanja od 16,7 triliona dolara ili bi bankrotirale jer ne bi bile u mogućnosti da plaćaju svoje dugove.
Prema procjenama kancelarije za budžet Kongresa, između 22. i 31. oktobra SAD više ne bi mogla da otplaćuju dugove, prvi put u svojoj historiji.
Također, to je moglo da obori vrijednost dolara, ključne svjetske devizne rezerve, kao i obveznica američke vlade, koje se smatraju najsigurnijim u svijetu.
Političari, bankari i ekonomisti u svijetu su upozoravali na globalne ekonomske posljedice, u slučaju da republikanci i demokrate ne postignu dogovor u Kongresu.
Američka vlada od 1. oktobra je u djelomičnoj blokadi pošto u Kongresu nije bilo dogovora o budžetu za narednu fiskalnu godinu. Stotine hiljada zaposlenih u saveznim organima su bili na neplaćenom prinudnom odmoru čime su blokirani čitavi dijelovi saveznih aktivnosti. Ovakva situacija izazvala je nervozu i u svijetu, a kreditna agencija Fitch objavila je u utorak da predviđa da smanji ocjenu za SAD koja je sada najviša – AAA.