Podržimo projekat proširenja džamije u Grnčaru


Petak, 18 Oktobra 2013

image

Na incijativu mještana Grnčara urađen je građevinski projekat proširenja i uređenja džamije ovog najvećeg bošnjačkog sela u Podgori kod Prizrena.
Projektom se predviđa proširenje ulaznog dijela i izgradnja svodova na ulazu i na spratu, ugrađivanje prozora, na krovu izgradnja tri mala kubeta, kao i izgradnja aneksa pored džamije, kaže projektant građevinski inžinjer Mirsad Karče.
Predviđeno je da se dodatna prostorija na spratu koristi kao učionica za djecu koja pohađaju vjeronauku, a u prizemlju proširenje dijela za klanjanje.
U produžetku ovog aneksa dzamije, objašnjava Karče, u planu je izgradnja šadrvana za abdest sa fontanom u sredini i stalažama za obuću sa strane.
“U tom dijelu su predviđena i dva kupatila i gasulhana, a taj dio će biti pokriven ravnom pločom, dok će iznad aneksa biti tri veća kubeta pored velikog centralnog, a ista takva i sa druge strane džamije”, kaže Mirsad Karče.
Početna sredstva su obezbjedili mještani uz pojedinačne donacije.
Ukoliko želite svojim donacijama pomoći da ova džamija bude urađena po projektu, kontaktirajte Džamijski odbor u Grnčaru. info-ks