Pokret “Samoopredjeljenje” ulazi u Vladu!?

kurti

Pokret “Samoopredjeljenje” je pružio podršku koaliciji LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo, uslovljavajući istu prekidom razgovora sa Srbijom. Albin Kurti je ove uslove podjelio u četiri tačke, koje u stvarnosti su neprihvatljive za svakog budućeg premijera, koji ima u planu da ne izoluje Kosovo u odnosima sa EU i SAD.

“Samopredjeljenje” je podržao opozicioni blok LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo, kako bi onemogućio vladu Thaçi III. Ali podrška se neće ostvariti ukoliko se tri partije ne slože da prekinu pregovaranje sa Srbijom i neoliberalnu privatizaciju. Tako je u intervjuu za list “Zëri” rekao Albin Kutri, lider Pokreta “Samoopredjeljenje”.

On je otkrio četiri tačke i u njima pojasnio kako vidi dijalog sa Srbijom za koje očekuje odgovor od ove tri partije opozicione koalicije.

Kurti kaže da je liderima triju partija na posljednjem sastanku predstavio konkretan prijedlog vezan za dijalog sa Srbijom te da očekuje odgovor. Njegov prijedlog se temelji na četiri tačke:

– Prva ima veze sa osnivanjem parlamentarne istražne komisije, koja će šest mjeseci izvršiti istragu cijelog trogodišnjeg dijaloga.

– Druga tačka se tiče Sporazuma koji treba biti upućen Venecijanskoj komisiji. Razlozi za to su da je sporazum kao takav rasistički i nije u skladu sa ljudskim pravima, ali i sa zakonskim propisom Ustava Kosova.

– Treća tačka je da nema potrebe za dijalogom sa Srbijom, ali ima potrebe za dijalogom sa Srbima Kosova.

– Četvrta tačka ovog prijedloga je da se započne novi dijalog sa Briselom za ugovorne odnose Kosova i EU, kako bi definirali naše odnose.

Kurti ukazuje na to da se sada nalaze u drugoj fazi, i ako se ona ne prevaziđe, onda, prema njegovim riječima, rezultat je poznat: ide se na nove izbore.

Ali prva faza ostaje, budući da niko ne ide s PDK-om.

S druge strane Kurti dodaje da ako se druga faza uspješno prevaziđe i uslijedi dogovor, zatim se prelazi u završnu treću fazu, koja znači objava njihovih programa.

Čak i ako se alternativa vlade Pokreta “Samoopredjeljenje” ne prihvati od strane opozicione koalicije, Kurti kaže da opet oni kao Pokret kažu “DA” podršci ovoj koaliciji, nudeći im svoje glasove, ali ne žele da budu njen dio, piše list “Zëri”.