| 12:51 - 05.09.2015

Prevalac u haosu!!!

Nacionalni park “Šar planina” prevashodno Prevalac odlikuje se posebnim vrijednostima koje su posebno važne za rekreaciju i turizam građana ove zemlje i stranaca. Ali, bespravna gradnja i betonske konstrukcije u ovom dijelu su zasjenile sve ove prirodne vrijednosti.

Prizren – Iako je prije dvije godine pokrenuta operaciju rušenja ilegalne gradnje u Prevalacu, akcija nije nastavljena od strane sadašnjeg ministra životne sredine i prostornog planiranja, Ferida Aganija kako bi oslobodio duh ovog nacionalnog parka i izvršenju preko 40 odluka koju je potpisao bivši ministar Ministarstva, Dardan Gashi za rušenje nelegalnih objekata.

Civilno društvo navodi da je Prevalac u haosu zbog nelegalne gradnje i nema mjesta za atrakcije i turizam na ovom području. Prema njima, omanula je centralna i lokalna vlast kada je riječ o zaštiti parka.

Bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja Dardan Gashi, rekao je za KosovaPress da nažalost nije nastavljeno sa izvršenjem 40 osluka koje su ostale potpisane i ponovno razmatranje oko 200 dozvola kada je riječ o premašivanju dozvoljenog u ovoj zoni. On je kazao da tokom implementacije zakona za nacionalne parkove, bilo je akcije na Prevalcu.

Bivši ministar Gashi navodi da je sadašnji ministar životne sredine i prostornog planiranja, Ferid Agani ima drugačiji stav kada je riječ o Prevalcu i o rijekama.

U međuvremenu, zvaničnici Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja nisu željeli da se oglase o nelegalnoj gradnji na Prevalaci i pitanju rijeka, iako je KosovaPress dostavio pitanja u pisanoj formi i uputio zahtjev putem telefona na ovu temu sada više od dvije sedmice.

U međuvremenu, portparol opštine Prizren, Ymer Berisha za KosovaPress kaže da opština nema nadležnost da upravlja Prevalcem, jer je on prešao u kompetenciji Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. On nije želio da priča više o gradnji na Prevalcu.

Tvrdnje da “Kulla e Jetimit” nema dozvolu na Prevalcu, šef humanitarne organizacije “Kalliri Mirësisë” koji djeluje u “Kulli i Jetimave”, Kemajl Januzi rekao je za KosovaPress da ovu humanitarnu aktivnost su započeli od 2001. godine, na kupljenoj parceli od 10 ari. Opštini Prizren, prema njegovim riječima mu je odobrila dozvolu za izgrađeni objekat negdje 2006. ili 2007. godine, ali mu je opet oduzeta prije nekoliko mjeseci.

Monitorka u okviru nevladine organizacije “Ec ma ndryshe” u Prizrenu, Elmedina Baxhaku naglasila je za KosovaPress, da su lokalne i centralne vlasti omanule kada je riječ o zaštiti nacionalnog parka “Šari”, prvenstveno Prevalca kada je riječ o degradaciji. Prema njenim riječima, svakako se centar na Prevalcu može nazvati, ali nikako turistička atrakcija./info-ks/


Arivisti Company