Prizren: Privatizacija ih je ostavila na ulici


Subota, 28 Decembra 2013

prizren-protesti

Bivši radnici privatiziranih preduzeća u opštini Prizren su danas masovno izašli na protest kako bi izrazili revolt zbog zanemarivanja od strane institucija zemlje.
Oni su zatražili ispunjenje njihovih uslova kao što je isplata 20 posto od prodaje, isplatu plata od 1993. do 1998. godine od strane Srbije kao i regulisanje njihovih penzija. Prema riječima ljudi koji su izašli na protest ukoliko se njihovi uslovi ne ispune, protesti će biti radikalizovani.

Bivši radnici društvenih preduzeća u Prizrenu, sada privatizovanih, su izašli na protest u centru grada, izražavajući svoju zabrinutost i njihove zahtjeve za prava radnika u javnim preduzećima, koji su nakon rata ostali bez posla.

Protest je organizovan prije podne od strane Sindikata bivše fabrike obuće “Cona sport”, a njima su solidarnost pružili i nekadašnji radnici drugih javnih preduzeća, koji su njihove sadašnje uslove opisali kao veoma teške.

Predsjednik sindikata, Gani Rexhaj je rekao da uzastopni zahtjevi za poboljšanje pozicije radnika bivših državnih preduzeća od strane institucija nikada nisu uzimani u obzir, te je stoga protest konačna forma koja može uticati na institucije, piše list “Zëri”.

“Radili smo u društvenim preduzećima po 3-4 decenije, ali je AKM, a kasnije i AKP izbacio radnike ostavivši ih na milost i nemilost ili kao “ratne zarobljenike na slobodi”, rekao je između ostalog Rexhaj.

Među zahtjevima radnika predstavljenih institucijama zemlje su i zahtjevi za isplatu penzija bivšim radnicima starijim od 55 godina, stvaranje socijalnog fonda za bivše radnike mlađe od 55 godina, zatim isplata uplate doprinosa prije rata radnicima kojima to nije učinjeno. Također postoji mnogo radnika koji imaju po 15 godina radnog iskustva, te zbog neuplate doprinosa kada napune 65 godina oni dobijaju samo socijalnu pomoć.

Dalje, od Vlade Kosova se traži da zahtjeva od Srbije isplatu izgubljene dobiti nakon primjene prisilnih mjera u društvenim preduzećima i izbacivanje albanskih radnika 1991-1999.

Radnici Agim Gashi, Ymer Ferizi i drugi su se žalili zbog njihovih teškim uslova nakon otpuštanja sa posla.

Sindikat je najavio da u slučaju neispunjenja zahtjeva, nakon poboljšanja vremena će intenzivirati oblike izražavanja nezadovoljstva, dok se u martu predviđaju svakodnevni masovni protesti, sve do realizacije njihovih zahtjeva./info-ks