Prosječna plata u javnom sektoru na Kosovu 453 eura


Utorak, 22 Marta 2016

Viele Euro Geldscheine

Prosječna plata na Kosovu prošle godine iznosila je oko 450 eura, podaci su Zavoda za statistiku iz septembra 2015. godine. I dok stručnjaci ističu da izlazak iz krize postoji, građani smatraju da su primanja na Kosovu premala.


Prema podacima Zavoda za statistiku iz septembra 2015. godine, prosječna zarada 80.779 radnika u javnom sektoru iznosila je 453 eura, dok podataka o broju zaposlenih u privatnom sektoru nema. Iz Unije nezavisnih sindikata Kosova smatraju da je na Kosovu nezaposleno više od 65% mladih. Prema prošlogodišnjim podacima prosječna plata na Kosovu je oko 450 eura, a s obzirom na prosječnu porodicu, primanja su nedovoljna. Predstavnici Unije nezavisnih sindikata Kosova ipak vjeruju da postoji rješenje za izlazak iz krize.

“U privatnom sektoru je oko 350 eura, 100 evra manje od javnog sektora. Ovo je vrlo mala plata, a da ne pričamo o minimalnoj plati, koja je, nažalost, na Kosovu kategorizovana, ta kategorizacija je vršena prema starosnoj granici do 35 godina i minimalna zarada je 130 evra, od 35 godina i više, minimalna plata je 170 evra. Rešenje je kod minimalne plate, mi smo predložili da idemo na procenat baziran na prosečnoj zaradi, jer prosečnu platu niko ne može da diktira. Prosečnu zaradu određuje tržište i minimalna zarada bi trebalo da iznosi 70% prosečne plate. Rešenje je strategija za razvoj ekonomije i privlačenje stranih investitora“, kaže Alush Sajdiju, potpredsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova. Iako je prosječna zarada možda veća nego u nekim zemljama u regionu, kupovna moć je veoma niska, napominju stručnjaci.

“Po mom mišljenju ne treba povećati plate, jer to ne čini Kosovo konkurentinim. Mnogo više treba da se usredimo na produktivnosti i konkurentnost, dajući kosovskim firmama više mogućnosti, što bi uticalo na kupovnu moć, iako bi plate ostale na istom nivou”, kaže Alejten Berisha, ekonomista. Građani Prištine smatraju da je prosječna plata na Kosovu nedovoljna za život. “Ljudi u privatnom sektoru rade po 12 sati, ne primaju više od 250 eura, s tim ne mogu da žive. Dok sam radio u bivšoj Jugoslaviji imao sam četvoro djece, školovao sam ih , napravio kuću i živeo perfektno sa jednom platom“, kaže Skender Shulemaja iz Prištine. “Jedno 500 eura za jednu četvoročnanu porodicu“, kaže Hadžija Malić. “Prosjek plate od 1200 eura, zavisi šta radiš. Svaka zemlja ima svoj standard, ali svuda ako ne radi dvoje, teško je da se živi, svuda u Evropi. Ja živim u Francuskoj“, rekao je Musa Hodža. “Tu oko 350 eura, tu negdje”, rekao je jedan od anketiranih građana. “Prosječna plata je 150 eura i ne mogu da izađem na kraj. Sa 150 ne možeš da živiš na Kosovu“, kaže sagovornik. Kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije, istraživanja pokazuju da je u 2015. godini prosječna plata u Sloveniji iznosila 1.004 eura, u Hrvatskoj 747, Crnoj Gori 482, Bosni i Hercegovini 422, Makedoniji 365 eura, a u Srbiji 361 euro./RTK2/

Etiketa: