Šešelj prijeti: U Srbiji će biti krvi do koljena!

seselj-hag(1)

Lider radikala Vojislav Šešelj je prije dva dana telefonom iz Haga ponovio da ne prihvata nikakva ograničenja, uključujući i kućni pritvor, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije, i u suprotnom zapretio da će biti krvoprolića u Srbiji, saznaje beogradski list “Alo!”. On je poručio srpskim vlastima “da se ne igraju glavom i da ne daju nikakve garancije protiv njegove volje”. Poslije ovakvih prijetnji, pod znakom pitanja je puštanje Šešelja na privremenu slobodu.

Izvor lista “Alo!” iz radikala kaže da im je Šešelj u utorak uveče, telefonom iz Haškog tribunala saopštio da, ako bude pušten na privremenu slobodu, neće poštovati ograničenja Tribunala koje se, između ostalog tiču slobode kretanja i javnih nastupa.

“Bio je bijesan, vikao je da neće kućni pritvor, da neće niko da ga ograničava, da mu ne trebaju garancije Beograda, pretio je Vladi Srbije. Nekoliko puta je ponovio da će, ako samo neko pokuša da ga zaustavi, u Srbiji biti krvi do kolena! Niko iz stranke nije smeo da mu se suprotstavi. To je ponovio nekoliko puta. Mnogima se krv sledila u žilama od pominjanja krvoprolića. Poslije svega ovoga je neizvestan njegov povratak”, objašnjava za “Alo!” jedan od članova SRS-a.

Sudsko vijeće Tribunala pozvalo je Holandiju (kao zemlju domaćina suda) i Vladu Srbije da se izjasne o garancijama u vezi sa eventualnim, privremenim puštanjem na slobodu Šešelja. Hag traži od Vlade Srbije da osigura da Šešelj bude u kućnom pritvoru, kao i da svako njegovo kretanje iz zdravstvenih razloga bude u pratnji policijskih vlasti Srbije.

Vlada Srbije treba da osigura da Šešelj odmah bude uhapšen u slučaju da prekrši ove uslove, da mu uzme pasoš i ne dopusti mu bilo kakvo kretanje. Takođe treba da potvrdi da li može da osigura Šešeljevu ličnu sigurnost i bezbjednost tokom boravka na privremenoj slobodi, kao i da odmah obavesti Tribunal o bilo kakvoj prijetnji njegovoj bezbjednosti i sigurnosti i da pruži detaljan izvještaj o tome.

Od srpskih vlasti se traži i da osiguraju da Šešelj ne dođe u kontakt sa žrtvama i svjedocima i da ne utiče na njih na bilo koji način, te da obavijeste Vijeće u slučaju da Šešelj prekrši te uslove. Obje vlade imaju sedam dana da se izjasne o tome./info-ks/