Siva ekonomija uništava privredu Kosova


Srijeda, 30 Decembra 2015

Viele Euro Geldscheine

Priština – Kosovske institucije nisu uspijele da se izbore protiv sive ekonomije tokom 2015., ocjenjuju predstavnici ekonomskih udruženja i privrednici.


Oni dodaju da je ova pojava dosta prisutna u kosovskoj privredi, i kao takva, u velikoj mjeri šteti ostalim preduzećima koja rade zakonski. Tokom 2014., međunarodne finansijske institucije kao i Ministarstvo finansija u Vladi Kosova, ocjenili su da siva ekonomija na Kosovu iznosi 34,4 posto, odnosno, kosovski budžet godišnje ostaje uskraćen za 450 miliona eura zbog neprikupljenog poreza. Agim Shahini, predsjednik Kosovske alijanse za biznis, kazao je da je siva ekonomija na Kosovu imala i porast tokom ove godine.

“Na osnovu naših istraživanja, ove godine siva ekonomija je povećana za tri posto, odnosno, iznosi 38 posto. U pitanju su milioni eura koji nedostaju budžetu Kosova kao poslijedica sive ekonomije“, kazao je Shahini. Osim što se štete nanose budžetu Kosova, od sive ekonomije ispaštaju i preduzeća. Shaqir Palushi, vlasnik kompanije “Frutex” iz Suve Reke koja se bavi proizvodnjom bezalkoholni pića, potvrđuje tu činjenicu.

“Ovih 16 godina nije se uradilo dovoljno u borbi protiv sive ekonomije i to ozbiljno šteti nama, koji regularno plaćamo sve, a ne uspuhevamo da postanemo konkurenti na tržištu”, ističe Palushi. Ministar finansija u Vladi Kosova, Avdulah Hoti, kazao je prethodno da su tokom ove godine poduzeti određeni koraci kako bi se promjenilo ovo stanje. Prema njegovim riječima, u Poreskoj upravi Kosova zabilježen je porast uplate poreza, što, kako je dodao, znači da je siva ekonomija u padu. On je takođe najavio da će se uskoro pokrenuti Fond za odobravanje kredita od kojeg će imati pomoći samo ona preduzeća koja godinama legalno obavljaju svoj posao.

Agim Shahini iz Kosovske alijanse za biznis, smatra da siva ekonomija na Kosovu otežava i kontrolu na graničnim prijelazima, a zbog njihove saradnje sa nadležnim organima, dodajući da su sivu ekonomiju u nekoliko slučajeva pomogli i carinski inspektori. Od januara do maja ove godine, Carina Kosova je pokrenula 19 disciplinskih slučajeva za oko 40 službenika koji se sumnjaju da su prekršili carinske procedure. Slučajevi se tiču korupcije, zloupotrebe službene dužnosti i dr./RSE/

Etiketa: , ,