Srpska vojska se vraća na Kosovo?!

Vojska-Srbije-4

Beograd bi u nastavku pregovora sa Prištinom u Briselu mogao da predloži da kosovske bezbjednosne snage na sjeveru Kosova odslikavaju etničku strukturu, a da Srbi u toj formaciji imaju svog regionalnog komandanta!

Srpska vojska se vraća na Kosovo?!
“Srpski zvaničnici bi sa ovim prijedlogom trebalo da izađu pred EU i Prištinu u nastavku dijaloga”, piše srbijanski list “Večernje novosti”. List navodi, pozivajući se na dobro obavještene izvore, da bi ta ideja trebalo da posluži za uvođenje aneksa u Briselski sporazum, o čemu je govorio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

“Srpske jedinice” funkcionisale bi u sistemu “pokrajinske bezbjednosti”, ali bi se na njih preslikao model primjenjen u organizaciji policije na sjeveru Kosova, što bi značilo postojanje regionalnog komandanta i sastav jedinice koji odgovara etničkoj strukturi sjevera. Djelovanje jedinice sa sjevera usaglašavalo bi se sa Zajednicom srpskih opština, a na tom području ne bi bilo drugih dijelova kosovskih bezbjednosnih struktura, kako je već odlučeno Briselskim sporazumom.

“Takvo rješenje bilo bi dugoročno garant bezbjednosti sjevera, jer NATO strukture na Kosovu neće ostati neograničeno”, prenosi list ocjenu izvora. Taj model podsjeća na vojsku Bosne i Hercegovine, sastavljenu od tri brigade – bošnjačke, hrvatske i srpske.

List također podsjeća da će, po najavama iz Prištine, vojska Kosova imati 5.000 pripadnika, dok će 3.000 vojnih obveznika činiti rezervni sastav.

“Nova oružana sila na Balkanu biće operativna do 2019. godine, do kada će vlasti iz Prištine da okončaju ustavne promjene, snabdjevanje naoružanjem i vojnom opremom, kao i obuku, a vojska Kosova imaće početni budžet od 65 miliona eura”.

Etiketa: