| 14:12 - 06.05.2014

Tadić: Preuzeli smo mnogo više Kosova nego što smo bili u stanju da pokrijemo

Tadic

Srbi su pravili velike greške na Kosovu, preuzeli smo mnogo više Kosova nego što smo bili u stanju da pokrijemo, i demografski, istakao je Boris Tadić u emisiji Kažiprst TV B92.

Tadić: Preuzeli smo mnogo više Kosova nego što smo bili u stanju da pokrijemo
Komentarišući posjetu evropskih zvaničnika Srbiji nakon formiranja nove Vlade, bivši predsjednik Srbije i lider Nove demokratske stranke kaže da će oni (Catherine Ashton i Štefan Fule) govoriti riječi hvale dok god se ne implementira kosovsko pitanje, odnosno Briselski sporazum, pogotovo u kontekstvu krimske krize, a da će poslije uslijediti kritike.
“U politici uvijek postoji interes”, ocijenjuje Tadić.
Osvrćući se na situaciju iz 2011. godine koja se i danas često citira, kada je njemačka kancelarka Angela Merkel donijela uslove pregovora Beograda i Prištine, koje je Tadić tada odbio, lider NDS je objasnio da se on u politici vodi i uvjerenjima, a ne samo interesima, kao i da je njegovo rješenje bilo kompromisno.
“Ja sam uvjeren šta je dobro i za Kosovo i za Srbiju i Albance. Moje rješenje je bilo kompromisno. Ni danas ne bih prihvatio poništenje svih srpskih institucija na sjeveru Kosova. Srbi su pravili velike greške na Kosovu, preuzeli smo mnogo više Kosova nego što smo bili u stanju da pokrijemo, i demografski”, istakao je on.
Tadić je rekao da je tada predlagao podijelu Kosova, što Koštunica nije prihvatio, a da su isto to prije njega predlagali Zoran Đinđić i Dobrica Ćosić. “Kada nije bila moguća podela, ponudio sam ‘Plan četiri tačke’. Moj plan je davao Albancima mogućnost da tretiraju Kosovo kao nezavisnu državu, a mi da ga ne tretiramo”.
Tadić je negirao navode da je takvom odlukom Srbija stala u evrointegracijama. “Nismo stali u evrointegracijama, već smo dobili status kandidata a nismo se odrekli legitimnih ciljeva”.
Tadić, takođe, smatra da to nije bila nacionalna izdaja, kao i da zbog te odluke nismo izgubili vrijeme. “Rekao sam Angeli Merkel da ne povlačimo sve instutucije sa sjevera, evropski sagovornici su izmenili nakon toga zahtjev, poslije te moje odluke. To nije bila nacionalna izdaja”, kaže Tadić./b92/


Arivisti Company