Thaçi: Poslije izbora nema podjele ili federalizacije Kosova

hashim-thaci-un

Premijer Hashim Thaçi rekao je sinoć na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku da je nakon lokalnih izbora isključena podjela Kosova i federalizacija zemlje po etničkim linijama.

On je ocijenio da su lokalni izbori bili slobodni i da su održani u mirnoj atmosferi, osim na tri biračka mjesta na sjeveru, gdje su, kako je rekao, incidente izazvale “srpske ekstremističke grupe”.

“Vlada Kosova je bila opredjeljena za fer i slobodne izbore i međunarodni posmatrači su ih pohvalili, čime smo pokazali da se konsolidiju institucije na Kosovu”, dodao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, bojkot izbora na Kosovu je propao, i 1. decembra će se održati drugi krug izbora u 24 kosovske opštine.

Premijer je naveo i da će buduća Zajednica srpskih opština biti u skladu sa kosovskim zakonima i da neće imati izvršne i zakonodavne funkcije, kao i da neće moći da zamjeni opštinske nadležnosti.

On je rekao i da će kosovska carina početi naplatu carina 14. decembra.

“Kosovo je postiglo napredak u evropskoj agendi i evropska perspektiva za Kosovo i cio region je otvorena, a usvojili smo i neophodne zakone za viznu liberalizaciju”, rekao je Thaçi.

Prema njegovim riječima, 2013. godina je bila historijska za region zbog dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

On je predstavnike država članica SB UN obavijestio i da su Kosovo priznale četiri nove zemlje – El Salvador, Libija, Grenada i Tajland, čime je broj država koje su priznale nezavisnost stigao do 104.

Thaçi je rekao i da manjine imaju sva prava na Kosovu, ilustrujući to podatkom da je kosovska policija preuzela od KFOR-a zaštitu srpskih crkvenog i historijskog naslijeđa, osim manastira Visoki Dečani. info-ks

Etiketa: