Treća generacija modernog “Mini Coopera” je napokon stigla


Utorak, 26 Novembra 2013

mini

Treća generacija modernog “Mini Coopera” je napokon stigla, a premijera se poklopila sa 107. godišnjicom rođendana ser Aleca Issigonisa, dizajnera prvobitnog “Minija”.

Treća generacija modernog “Mini Coopera” je napokon stigla
Automobil je potpuno redizajniran i postavljen na novu “UKL” platformu koja će omogućiti neke nove modele “Minija”, ali i modele matične kompanije BMW.
Novi “Cooper” će sa prodajom krenuti u martu 2014. godine, a za početak će u ponudi biti samo osnovni model sa troja vrata, dok se nove verzije kabrioleta, “klubmana” i “kantrimena” očekuju kasnije.
Nova generacija “Coopera” nudi novu paletu motora, novi infotejnment sistem, LED farove i hed-on displej, piše Blic.
Dužina automobila je 383 cm, širina 17 2cm, a visina 141.4 cm, dakle novi “Cooper” je u svim segmentima veći što je naravno povećalo i kapacitet gepeka koji je sada 246 litara.
Za fanove performansi, novi “Mini” različitim modovima vožnje omogućava potpunu personalizaciju ne samo odziva gasa i volana već i akustike motora, a u “Cooperu S” je moguće podesiti ambijentalno osvjetljenje, ali i odziv automatskog mjenjača.
U prvo vrijeme paleta motora u ponudi će izgledati ovako: 1.5-litarski trocilindrični motor sa 134 KS i 219 Nm obrtnog momenta za “Mini Cooper” i 2.0-litarski četvorocilindrični sa 189 KS i 279 Nm obrtnog momenta za “Mini Cooper S”.
Šestostepeni manuelni mjenjač će biti standardan, a u ponudi će se naći i šestostepena automatika. Tu su i start-stop sistem i sistem za optimalnu promjenu brzina.
Bazni “Cooper” će do stotke stizati za 7.4 sekunde (7.3 za automatik) uz maksimalnu brzinu od 210 km/h, dok će “Cooper S” do stotke stizati za 6.3 sekunde, a moći će da dostigne 234 km/h.
Što se potrošnje tiče, “Mini Cooper” po fabričkim podacima troši 4,4 l/100 km i emituje 105 grama CO2 po km, dok “Mini Cooper S” troši 5,6 l/100 km i emituje 133 grama CO2 po km.
Pošto je svjetska premijera gotova, novi “Mini Cooper” će se pojaviti na predstojećim sajmovima u Los Angelesu i Tokiju./info-ks/