Turska bombardovala položaje IDIL-a u Siriji

F-16D

Ankara – Turska vlada je saopštila da je vojska bombardovala IDIL u Siriji, javlja BBC.

Jučer su dvije strane razmijenile vatru u blizini granice, jedan vojnik je poginuo, a dvojica su ranjena. Turska sada namjerava omogućiti SAD da izvode zračne napade na IDIL iz ključne vojne baze u blizini sirijske granice. Također, turska policija je izvela nekoliko racija i uhapsila osumnjičene IDIL-ove militante na 140 lokacija u Istanbulu.
Racije su izvedene u 26 distrikta u gradu, a učestvovalo je oko 5.000 policajaca. Članovi mladog ogranka Kurdske radničke partije (PKK) su uhapšeni.
Premijer Turske Ahmet Davutoglu je rekao da su borbeni avioni F-16 gađali IDIL-ove položaje u Siriji. Ovo je prvi put da je Turska izvela zračne napade u Siriji otkako je IDIL napredovao u Iraku i Siriji 2013. godine.
Odluka o izvođenju napada je donesena na sastanku koji je održan nakon sukoba na granici koji su se dogodili u četvrtak. Turska državna televizija tvrdi da nije bilo povrede sirijskog zračnog prostora pri bombardovanju pograničnog grada Havara.
SAD će započeti bombardovanja IDIL-a iz zračne baze Incirlik, a dogovor je postignut telefonskim razgovorom između američkog predsjednika Baracka Obame i njegovor kolege u turskoj Recepa Tayyipa Erdogana. Obje strane vjeruju da će ovaj potez promijeniti dosta toga u ratu protiv IDIL-a.
Dogovor je postignut nakon pritiska na Tursku, a Zapad ju je optuživao da ne čini ništa kako bi spriječila teroriste da prelaze granicu./Klix.ba/