U Švicarskoj živi 99.799 Kosovara

Najnoviji statistički izvještaj pokazuje da u Švicarskoj živi 99.799 Kosovara. Ali, u stvari, broj Kosovara u ovoj zemlji je mnogo veći, jer u ovom pokazatelju nije određena nacionalnost onih koji su u Švicarsku došli sa pasošima Srbije i Makedonije. Sve zajedno, kako prenosi portal “albinfo.ch” broj Kosovara u Švicarskoj je znatno veći nego statistika koja pokazuje broj građana kosovskog porijekla.

zurich

U izvještaju objavljenom prethodnog dana od strane Saveznog zavoda za statistiku date su konačne i potpune brojke stranaca koji žive u Švicarskoj. U stvari, brojke se odnose se na kraj 2014. godine, ali kao takva, ova statistika je najnovija i najkompletnija.

Prema izvještaju u Švicarskoj živi blizu 2 miliona osoba sa stranim državljanstvom, ili 24.3 psoto od ukupnog broja stanovnika. Podaci u ovom izvještaju pokazuju da oko dvije trećine svih stranaca dolaze iz zemalja EU i zapadne Europe. Najveći broj njih dolazi iz Italije, nakon Italijana su Nijemci, Portugalci i Francuzi.

A među strancima iz “trećih zemalja”, prvo mjesto su zauzeli građani Kosova, koji su dostigli brojku od oko 100 hiljada, odnosno na kraju 2014. godine bilo ih je upravo 99.799. Nakon njih dolaze građani Srbije (78.092) i oni iz Makedonije (63.516). Naravno, među građanima Srbije “krije” se značajan broj Kosovara.

Prema jednoj drugoj statistici, azilantskoj, na kraju juna ove godine u Švicarskoj najveći je broj azilanata iz Eritreje. Iza njih dolaze azilanti iz Somalije, Šri Lankr, Sirijr, Afganistana, Nigerijr, Gambijr, Etiopijr, Kinr i, na desetom mjestu, azilanti sa Kosova.