Više od hiljadu policajaca u prijevremenu penziju

policia-kosova

Pristina – U julu ove godine će početi sa izdvajanjem sredstava za fond zdravstvenog osiguranja, koji predviđa da se sa osnovne plata plaća 7 posto – 3,5 od strane zaposlenih i 3,5 od strane poslodavca – rekao je u emisiji “Kontakt” sa Valdrinom Krasniqijem na “Tribuna Channel”, zamjenik Sindikata policije, Shaban Tasholli.


“Zdravstveno osiguranje će policijski dužnosnici imati od januara 2017. godine”, rekao je Tasholli. On je govorio i o neprovođenje Zakona o policiji Kosova, rekavši da trenutno nema dovoljno sredstava. “Određena je relevantna komisija koja intenzivno radi da u narednih godinu dana započne implementacija Zakona o policiji”, rekao je on. Implementacijom zakona imaće koristi svi policajci. U njemu se predviđa da se plaća i prekovremeni rad tokom službenih praznika, a također i povećanje isplate za noćne smjene. Problemi mogu nastati u slučaju da starosna granica za odlazak u penziju policijskih službenika ostane kao što je dogovoreno u odboru – 55 godina.

“Složili smo se da odlazak u penziju policajaca bude u dobi od 55 godina, sa 60 posto od bruto zarade, isto kao što imaju i Bezbjednosne snage Kosova. Ova ideja je otišla u Ministarstvu finansija i sada ovo ministarstvo će razgovarati sa vladom, a onda će u skupštini biti odlučeno”, rekao je on. Ako se odredi starosna granice od 55 godina, onda prema riječima Tashollija automatski preko hiljadu policajaca će morati otići sa posla.

Etiketa: